Akdeniz iklimi görüldüğü için ılıman bir iklime sahiptir. Dağlar denize dik uzandığı için iklimin etkisi iç kesimlere kadar uzanır.
Tarım ve hayvancılık, sanayi, ticaret ve madencilik gelişmiştir.
Bölgede tarım oldukça gelişmiştir. Bölge, yüzölçümüne göre ekili dikli alanların oranları %24 ile Türkiye'de üçüncü sırada yer almaktadır. Kıyı şeridinde zeytin, pamuk, incir, tütün, turunçgiller gibi ürünler ile çeşitli sebzeler yetiştirilir.İç kesimlerde ise karasal iklim özelliklerinin de etkisiyle şekerpancarı ve tahıl tarımı yaygındır.
HAYVANCILIK:
Menteşe Yöresi'nde ise arıcılık(çam balı üretimi) yaygın olarak yapılır.Büyük kentler çevresinde (İzmir-Manisa- Denizli) kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa çevresinde arıcılık, kıyılarda balıkçılık yapılır.
Ege'de hayvan türleri. |
MADENCİLİK:
Türkiye'de en fazla linyitin çıkarıldığı ve en kaliteli linyitlerin bulunduğu bölgemizidir. Linyit yatakları fazla olduğu için termik santrallerde fazladır. Yatağan(Muğla), Tunçbilek(Kütahya) soma(Manisa) da termik santraller vardır.
Ege bölgesi linyit rezervi bakımından önemli bir yere sahiptir. |
SANAYİ:
Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada yer alır.Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından farklılık vardır.
Jeotermal Enerji:Yerin derinliklerinden gelen sıcak buhar, gaz ve sudan elde edilen enerjidir.
Denizli-Sarayönü Türkiye'nin tek jeotermal enerji santralidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder