EKONOMİK FAALİYETLER

Ekonomik Faaliyetler
İnsanlar, yaşayabilmek için çeşitli işler yaparlar. Hayvanlardan ve topraktan yararlanırlar, ticaretle uğraşırlar veya çeşitli iş yerlerinde çalışırlar. Bunlara ekonomik faaliyet denir.
Bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri o bölgenin coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, iklimi, ulaşım yolları belirler. Bölgede tarıma elverişli toprakların olması o bölgede tarım yapılmasına imkân sağlar. Bölgede yetiştirilen ürünleri de o bölgenin iklimi belirler, ekonomik faaliyetleri, ulaşım yolları, ticaret ve turizmi etkiler.
İnsanların geçimlerini sağlayabilmek için uğraştıkları ekonomik faaliyetler şunlardır:Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Ticaret, Madencilik, Turizm, Ormancılık Ulaşım,Hizmet sektörü(bankacılık, eğitim, sağlık ticaret vb.) gibi ekonomik faaliyetler insanların geçimlerini sağladıkları başlıca iş alanlarıdır.
Tarım:Toprağın ekilmesi ve işlenmesi yoluyla topraktan faydalanma işlerinin bütününe tarım denir.
Ülkemizde tarım faaliyetleri.
Hayvancılık:Çeşitli hayvanların beslenerek para kazanılması faaliyetine denir.Küçük Baş(Koyun,Keçi);Büyük Baş(İnek,Öküz),Kümes(Tavuk,Hindi,Ördek),İpek Böcekciliği,Balıkcılık,Arıcılık hayvancılık faaliyetini çeşitleridir.
Ülkemizde hayvancılık faaliyetleri.
Madencilik:Yer altında bulunan cevher, sanayi hammaddesi, kömür ve petrol gibi ekonomik değeri olan herhangi bir maddeyi yeryüzüne çıkarıp onu paraya dönüştürme işidir. Madenciliğin amacı, ekonomiye gerekli doğal hammaddeyi sağlamaktır.
Sanayi:Ham maddeleri işlenmiş(kullanılabilir ve tüketilebilir) ya da yarı işlenmiş ürün haline getirmeye yarayan faaliyetlerin tümüdür.Sanayi üretiminin yapıldığı yere fabrika denir.
Turizm:İnsanların gezmek,dinlenmek,eğlenmek vb. amaçlarla yaptıkları gezilere denir.Yaz turizmi,Kış turizmi,Tarih turizmi,Doğa turizmi vb çeşitleri vardır.
Ormancılık:Ormanları kullanarak insanların ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.
Hizmet:Bir şey üretilmeyip sadece hizmet edilen ekonomik faaliyetlere denir.Memurluk(Polis,Öğretmen,Doktor), Bankacılık, İnşaat, Askerler,
Ekonomide üç temel faaliyet alanı vardır.
Bunlar üretim,dağıtım ve tüketimdir.
Üretim:İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetin meydana getirilmesidir.
Buğday yetiştirmek, ekmek yapmak, mobilya yapmak birer üretim faaliyetidir.
Dağıtım:Ürünlerin tüketiciye ulaşması için üretildiği yerden malın alınıp satılacağı yere taşınması olayıdır.
Tüketim:İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz.
İhracat:Bir ülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satmasıdır.
İthalat:Başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma işidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder